Organizacja wesela wymaga mnóstwa cierpliwości i ciekawych pomysłów, czasami warto czymś zaskoczyć gości. Niecodzienne menu, w tym przystawki mogą zwrócić uwagę wszystkich przybyłych i spowodować niemały szok. Na tego typu uroczystościach zazwyczaj znajduje się tak zwany wiejski stół, umieszcza się na nim wędliny, sery, chleb, ciasto i wiele innych przystawek. Jednak odstąpienie od tej tradycji jest równie mile widziane.

Sushi na wesele - ciekawa alternatywa dla stołu wiejskiego

Sushi na wesele

Niecodziennym elementem menu może być sushi na wesele, szczególnie takie, które przygotowuje się w profesjonalnych restauracjach. Przygotowane porcje w różnych odsłonach trafiają od razu na salę weselną, koszt jest w dużej mierze uzależniony od zawartości każdego zestawu oraz ich ilości. Mając stosowną wiedzę na ten temat, można samodzielnie skomponować każdy zestaw, w przeciwnym razie pomogą specjaliści. Para Młoda może również zamówić usługę przyrządzania sushi na miejscu, na sali weselnej – zaletą jest z pewnością ciągłe zachowanie świeżości. Obecność tak zwanego sushi mastera może być pomocna, szczególnie dla gości, którzy mają okazję po raz pierwszy skosztować takiej potrawy. Może on na podstawie preferencji kulinarnych, ulubionych smaków polecić konkretny rodzaj, który jego zdaniem zasmakuje. Sushi na wesele to doskonały pomysł na przyjęcie, w którym uczestniczą w większości młodzi ludzie, starszych nie zawsze da się przekonać do mniej tradycyjnych potraw. Z całą pewnością włączenie sushi do menu weselnego spowoduje zaskoczenie gości, dla jednych będzie to absolutna nowość, inni natomiast przyjmą ten pomysł z radością.

Najbardziej popularne rodzaje sushi

Szukając odpowiedniej restauracji robiącej sushi, warto zapoznać się z najbardziej popularnymi rodzajami tej potrawy. Zdecydowanie najczęściej wybierane jest Nigiri, najstarszy rodzaj doceniają prawdziwi miłośnicy japońskiej kuchni. Wyglądem przypomina kawałek ryżu, ale z niewielką ilością wasabi, na wierzchu może znaleźć się surowa ryba, awokado. Najbardziej charakterystyczne jest Maki, ma czarną obwódkę z alg morskich nori, a środek wypełnia ryż w połączeniu z owocami morza i warzywami. Kolejnym rodzajem sushi na wesele jest Futo-maki, w którym występują aż 4 składniki, w tym obowiązkowo ryby, warzywa i owoce morza. Ciekawą, bo odwrotną konstrukcją wyróżnia się Ura-maki, ryż znajduje się w tym przypadku od zewnętrznej strony. Takie sushi nierzadko jest posypywane sezamem lub kawiorem, czasami jednym i drugim. Temaki przypomina z wyglądu lodowego rożka, którego rolę pełnią płaty nori. Na weselu takie sushi może sprawdzić się idealnie, każdy z gości mógłby spróbować swoich sił i samodzielnie stworzyć kombinację przystawki. Może być to jeden z pomysłów na kreatywny konkurs podczas oczepin – to z pewnością oryginalna propozycja. Nieco kanciasty kształt stworzony z bloczków o kanciastych brzegach przybiera Oshizushi. Wygląda tak, ponieważ przygotowywane jest w specjalnych foremkach. Takie sushi na wesele może zaskoczyć zgromadzonych gości i wyróżnić je spośród dotychczas zorganizowanych przyjęć.